2014 - Vredesweek

KUURNE - Na de officiële herdenking vorige zondag was het maandag en dinsdag de beurt aan de kinderen van de lagere scholen voor hun tweejaarlijkse herdenking van de gevechten aan de Leie in Kuurne op 24 en 25 mei 1940.

Na een wandeling langs de plaatsen van de gevechten, was er dinsdagmiddag een slotevenement voor alle kinderen aan de Leie in Kuurne. (Foto LOO)

Deze herdenking is een initiatief van alle Kuurnse scholen over de netten heen en gebeurt in samenwerking met de heemkundige kring Cuerna/Kuurns Erfgoed en het gemeentelijke Leieslagcomité. Lieven Verhaeghe : “In de klassen van het vijfde en zesde leerjaar loopt momenteel het project oorlog en vrede. In dat kader was er maandag en dinsdag een historische wandeling op de plaats van de gevechten aan de Leie. De leerlingen kregen er uitleg van de mensen van de heemkundige kring. Het is de bedoeling dat de jongeren weten wat hier ooit gebeurde en er de nodige lessen uit trekken.”

Elke klas startte de wandeling in de raadszaal van het vroegere gemeentehuis waar Etienne Vancoillie van Cuerna een sfeerbeeld gaf aan de hand van wapens, rantsoeneringskaarten en andere herinneringen aan WO II. Aan het Leiemonument aan de monding van de Heulebeek schetste Noël Derez de eigenlijke gevechten naar Kortrijk toe in Kuurne. De leerlingen trokken dan langs het jaagpad in de richting van de Banmolens. Van op het jaagpad schetste Leo Carly de zware beschietingen van de gemeente als geheel en zeker in die omgeving waar de Leie vroeger nog dichter bij de Gentsesteenweg lag. Aan de Banmolens gaf Robert Hugelier uitleg over de oversteekpogingen van de Duitsers in die historische omgeving. Bij het terugkeren langs de Harelbeeksestraat toonde Fernand Candry de schade van de beschietingen die nog altijd zichtbaar is aan sommige woningen en gebouwen. ‘s Middags bleven alle kinderen aanwezig voor het slotevenement aan de Leieboord. Ze aten hun middagmaal op het grasplein aan de watersportkantine Batoo en het fitnesscentrum Fit Control. De acteurs Willy Denhaene, Peggy Vandenbroucke en Jacques Neyrinck van het Kuurns Theater brachten elk een monoloog over de gevolgen van de gevechten en WOII. De kinderen brachten daarop allemaal een door henzelf beschilderde tegel aan op de palen van het Leiemonumentje dat door kinderen was gemaakt. De burgemeester las een vredestekst voor en de kinderen zongen na een minuut een eigentijds vredeslied. (JPDK)