Herdenking 24 mei 2019

Elk jaar verenigen de gemeente Kuurne, het gemeentelijk Leieslagcomité en het Bataljon 12de Linie - Prins Leopold – 13de Linie zich om ‘De Slag aan de Leie’ te herdenken. Tijdens deze gevechten in Kuurne werden talrijke burgers gedood en verloren 147 Linie soldaten het leven voor de verdediging van ons vaderland, Kuurne, zijn bevolking en vrede. Dit jaar zijn we aan de 73ste herdenking toe en is het 79 jaar geleden dat deze slag plaats vond.

Deze plechtigheid heeft plaats op vrijdag 24 mei 2019

Pierre Vercaemer

Afscheid Pierre Vercaemer

Vandaag (27 december 2018) hebben we afscheid genomen van Pierre Vercaemer. Pierre was jarenlang de penningmeester van het Gemeentelijk Leislagcomité. 
Dank u wel Pierre voor het vele werk en de vriendschap. Hedwige wacht op u.

2018 Herdenking Leieslag - Video

Dank voor hun aanwezigheid

  • Monsieur Aimé ACTON, vétéran de la guerre de bataille de la Lys. - La délégation de Marcq-en-Barreul - Brandweerkorps Kuurne - Fluvia - Koninklijke Muziekkapel van de Marine - Alle burgerlijke en militaire overheden - Het Gemeentelijk Feestcomité - Het Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne - De Kuurnse scholen
  • Nous vous remercions les officiers, sous-officiers, caporaux et soldats du douzième Bataillon de Ligne - Prince Léopold - treizième de Ligne de Spa. pour leur présence a la commération de la bataille de la Lys

Fakkeltocht 11 novemberherdenking Kuurne 2018

Op zaterdag 10 november 2018 herdenken we de gesneuvelden en oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen.Het gemeentelijk Leieslagcomité en het gemeentebestuur van Kuurne nodigen alle belangstellenden uit om samen aanwezig te zijn op deze herdenkingsplechtigheid.

Leieslagherdenking 2018

Elk jaar verenigen de gemeente Kuurne en het Bataljon 12de Linie - Prins Leopold - 13de Linie zich om -De Slag aan de Leie- te herdenken. Tijdens deze gevechten in Kuurne werden talrijke burgers gedood en verloren 147 Linie soldaten het leven voor de verdediging van ons vaderland, Kuurne, zijn bevolking en vrede. Deze herdenking heeft telkens plaats op 24 mei, de dag waarop de slag aan de Leie in Kuurne werd gestreden. Dit jaar is dit op donderdag 24 mei 2018

Fakkeltocht 2017

Fakkeltocht naar aanleiding van de herdenking 11 november. Met dank aan het Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne, het Gemeentelijk Feestcomité en NSB Kuurne voor de organisatie. Dank aan Maarten Hertoghs van de Evangelische Kerk, Bernard Decock van het Huis van de Mens (Vrijzinnig Centrum Mozaïek), Luc Callewaert van de Pastorale Eenheid, Yassin El Attar van de Islamitische en Culturele vereniging Atakwa Kortrijk, Luc Desmet voor het prachtige lied 'De Vluchteling', het Trommelkorps van Moed en Vlijt o.l.v.

Steven Decraene

Het afgelopen jaar bracht tv-reporter Steven Decraene verslag uit vanuit verschillende brandhaarden. Sinds de gruwel van Charlie Hebdo brachten terreuraanslagen hem in Tunesië, Egypte, Turkije, Frankrijk en onze eigen hoofdstad. Deze intense ervaringen roepen veel vragen op. "In wat voor een tijd leven wij? Is dit nog normaal?" Hij schreef die neer in "Het jaar van de verwarring".

Trump kaapt muziekkapel Leieslag

De secretaris van het Gemeentelijk Leieslagcomité en de burgemeester van Kuurne zijn ontgoocheld omdat de Koninklijke Muziekkapel van de Marine dit jaar de herdenking van de Leieslag niet zal opluisteren.