Steven Decraene

Het afgelopen jaar bracht tv-reporter Steven Decraene verslag uit vanuit verschillende brandhaarden. Sinds de gruwel van Charlie Hebdo brachten terreuraanslagen hem in Tunesië, Egypte, Turkije, Frankrijk en onze eigen hoofdstad. Deze intense ervaringen roepen veel vragen op. "In wat voor een tijd leven wij? Is dit nog normaal?" Hij schreef die neer in "Het jaar van de verwarring".

  Waan van de dag?

  Wat is de meerwaarde van een journaliste ter plaatse? Je kan toch alles van internet halen en je hebt bovendien een beter overzicht, het zijn maar enkele redenen waarom sommige media minder investeren in correspondenten.

  In een tijd waar nieuws sneller rond de aardbol raast dan ooit tevoren, is het nochtans een absolute meerwaarde om als nieuwsmedium je eigen paar ogen en oren op de plaats van het nieuws te hebben. Snelheid blijft belangrijk, maar het is vooral de context van het nieuwsevent en de reactie daarop die vaak een blijvende impact hebben op een regio, een bevolking of een beeldvorming.

  Evenwichtsoefening

  Ook dit is een evenwichtsoefening. Wie alleen op reportage trekt om te scoren of om een journalistieke prijs te winnen, verliest de menselijke dramatiek uit het oog en mist empathie. Wie zich te veel laat leiden door wat er allemaal op die plaatsen gebeurt, dreigt vroeg of laat emotioneel te crashen.

  Na een tijdje weet een journalist ook hoe het scenario in elkaar zit: je komt ergens aan, je zoekt getuigen, daarna belicht je de oorzaken, misschien nog wat sfeerreportages na de eerste dagen en we kunnen weer verder.

  Ons werk mag nooit in een soort routine vervallen. Net zoals we niet mogen wennen aan terreur, mogen we niet toegeven aan de sleur van de actualiteit. Elk moment is uniek, elke situatie anders.

  Steven ken je van… deze reportages